Kampeer vakantie

tent kamperen

Tour vakantie

Hotelvakantie

Een oldtimer opknappen om mee te touren

Auto’s vormen een geliefde hobby voor heel veel mannen en vrouwen. Dit kan sterk variëren. De één houdt van het bekijken van de racesport, de ander juist van het zelf rijden in een snelle auto. Aan de ene kan zijn er talloze liefhebbers van de nieuwste modellen vol met gadgets en elektronica. Aan de andere kant zijn er puristen die al hun tijd steken in het zoeken en opknappen van oldtimers. Het restaureren van een dergelijk model kan flink wat tijd kosten, maar juist daardoor is het zo’n bevredigend werk. Alle reden om hier dus meer over te weten te komen.

De auto zelf

De definitie van een oldtimer kan vrij ruim zijn. Voor sommigen gaat het dan echt om de klassieke auto’s uit de begintijd van de automobielindustrie. Anderen zien alle auto’s die niet meer gemaakt worden als oldtimers. Wat de definitie die je hanteert ook mag zijn, het begint altijd met het zoeken en aanschaffen van een betreffend model. Dit is vaak een auto die niet meer werkend, of nog veel erger, ergens in een loods of garage staat. Daar begint het proces dan ook. De aanschaf en vervolgens de inschatting van wat nodig is vormen het begin van de reis.

De juiste spullen

Wanneer je een inventarisatie hebt gemaakt van wat er nodig is, kan je gaan beginnen met het zoeken naar de benodigde spullen. Dat betekent vaak dat je een flinke zoektocht langs allerlei delen van de wereld moet gaan voeren. Het liefst wil je immers zoveel als mogelijk de originele onderdelen terugvinden. Dit doe je bij handelaren, maar ook bij sloperijen. Daarnaast is er vaak een flinke particuliere markt waar veel te vinden valt. Loop eens wat opties langs op diverse webshops die specifiek producten verkopen voor oldtimer restauratie.

Vervangende materialen

Uiteindelijk zal je misschien enkele onderdelen nergens meer kunnen vinden. Dit geldt vooral wanneer de auto steeds ouder wordt. Er blijven immers steeds minder onderdelen over. Het kan dan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn om voor vervangende onderdelen te kiezen. Zo zijn er steeds meer bedrijfjes die zich toeleggen op het maken van onderdelen die niet meer te krijgen zijn. Dit kan je flink helpen om je auto toch volledig op te knappen. Ook hier geldt dat het soms een zoektocht over meerdere delen van de wereld kan opleveren, afhankelijk van het type en model auto dat je aan het opknappen bent.

Aan de praat krijgen

Het wordt nu zaak om de auto aan de praat te krijgen. Dat doe je bijvoorbeeld door de motor te reviseren. Dit kan je misschien zelf, maar er zijn ook heel veel kenners die hier veel ervaring in hebben en dus mogelijk een veel beter resultaat kunnen afleveren. In dat geval is het dus altijd slim om dit in ieder geval te overwegen. Zo zorg je ervoor dat je straks als het mooi weer wordt ook echt met de auto over de boulevards en de provinciale wegen kunt rijden en kunt genieten van alle vrijheid die je hebt dankzij de auto.

De afwerking

Het slotstuk van het geheel is natuurlijk de afwerking. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals het interieur, maar vooral ook de lak. De auto moet er immers wel mooi en flitsend uitzien. Je mag gezien worden wanneer je hem eenmaal helemaal klaar hebt. Ook op dit vlak is het belangrijk om met experts te werken. Je gooit er natuurlijk niet zomaar een kwast met verf op, je zoekt naar de best mogelijke lak die het best past bij de auto waar je aan gewerkt hebt. Er zijn verschillende fabrikanten en aanbieders die je deze mogelijkheid kunnen bieden.

Mooi project

Zoals je al uit de verschillende stappen kunt afleiden is het restaureren van een oldtimer een mooi project waar je jezelf helemaal in kunt verliezen. Je kunt er flink wat tijd in steken en je werkt ook echt aan een doel. Dit maakt het vaak ook leuker om gemotiveerd te blijven en er je vrije tijd in te stoppen om te ontspannen. Je weet dat je uit eindelijk met eigen handen een auto maakt waarmee je nog meer plezier kunt hebben in je vrije tijd als je eenmaal klaar bent. Alle reden om er dus definitief eens over te denken om aan een oldtimer te beginnen.