Kampeer vakantie

tent kamperen

Tour vakantie

Hotelvakantie

CIRCULARITEIT IS BOOMING, MAAR WAT IS HET?

Circulariteit is eigenlijk uitgaan van een wereld zonder afval. Dit betekent dus dat de producten van nu onze grondstoffen zijn voor later. De materialen worden opnieuw gebruikt wanneer de producten gedemonteerd zijn. Circulariteit draagt bij een aan een duurzame wereld. En focust zich op het behouden van grondstoffen. Duurzaamheid heeft een bredere betrekking op mensen, de planeet en economie. 

Circulaire economie 

In een circulaire economie wordt er optimaal gekeken naar het inzetten en hergebruiken van grondstoffen. Deze grondstoffen kunnen verschillende schakels zijn van de productieketen. Een circulaire economie is belangrijk, omdat grondstoffen schaars worden. Dit komt door een bevolking die steeds meer groeit en meer welvaart over de hele wereld. Er wordt veel gevraagd naar eten en elektrische apparaten, maar ook naar kleding. De overheid wil graag samen met andere maatschappelijke organisaties zuiniger en op een verantwoorde manier omgaan met grondstoffen. Het doel is dan ook: Nederland volledig circulair in 2050. 

Circulair bouwen 

Het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur zonder nieuwe grondstoffen te gebruiken noemen we circulair bouwen. We bouwen circulair wanneer we het milieu niet vervuilen of geen ecosystemen aantasten tijdens het bouwproces. De bouw- en vastgoedsector in Nederland gebruikt grote hoeveelheden aan primaire grondstoffen. Jan Snel wil dit graag omlaag brengen en heeft daarom de ambitie uitgesproken om binnen enkele jaren volledig circulair te produceren en te bouwen

Circulaire bouwmaterialen 

circulair bouwen

Er zijn veel leveranciers die werken aan duurzamere materialen of bouwproducten Binnen het bewust omgaan met hout en glas wordt al veel bespaard. Maar ook binnen andere materialen en bouwproducten zijn duurzame innovaties in gang gezet. Ook zijn er hele andere circulaire bouwmaterialen. Bijvoorbeeld een deur die uit een huis wordt gehaald, deze kan worden opgeknapt en in een ander huis weer geplaatst worden. Op deze manier wordt verspilling en milieuvervuiling tegengegaan. 

Is circulair bouwen duurder? 

Circulair bouwen gaat op een andere manier dan traditioneel bouwen. Op dit moment is circulair bouwen nog duurder. Dit komt omdat er allereerst een langer proces aan vooraf gaat. Er moet op een andere manier over nagedacht worden en naar gekeken worden. Dit kost tijd en tijd kost geld. Vervolgens komen er ook nog ontwikkelingskosten en onderzoekskosten bij. En als laatste zijn natuurlijk ook de natuurlijke bouwmaterialen

duurder dan synthetische bouwmaterialen. Wel hebben circulaire gebouwen vaak een langere levensduur en verdient deze investering zich uiteindelijk vaak zelf weer terug.