Kampeer vakantie

tent kamperen

Tour vakantie

Hotelvakantie

Een huis in Spanje koop je samen met een aankoopmakelaar

Zeker als je een huis wilt kopen in Spanje is het aan te raden samen te doen met een erkende aankoopmakelaar. Of je nu een finca zoekt in de Sierra Nevada, appartement in het centrum van Barcelona, of villa aan de Costa del Sol. Ook als je zelf Spaans spreekt, is het niet altijd even duidelijk hoe alles precies werkt. Iemand die de regels kent in Spanje, voorkomt jou een hoop narigheid tijdens en na het koopproces. 

De aankoopmakelaar regelt het papierwerk

In eerste instantie doet je een bod op het onroerend goed dat je graag zou willen kopen. In Spanje is het gebruikelijk om een bod te doen bij de aankoopmakelaar van de verkoper. Als de verkoper jouw bod accepteert, wordt er een voorlopig contract getekend. Dat heet in Spanje het ‘contrato privado de compraventa’. Jji maakt op dit moment een aanbetaling die meestal zo een 10% van de koopprijs is. 

Na het tekenen van het contract is het tijd voor controles. Denk aan controles op het gebied van regelgeving, bouw onderzoeken en bodemonderzoeken. Een aankoopmakelaar is uitermate handig om je te helpen met alle benodigde papierwerk. Zeker als je overweegt een landelijk gelegen terrein te kopen, is het verstandig na te gaan bij de gemeente welk deel van je terrein je mag bebouwen. Ook als je terrein vervallen gebouwen bevat is het niet per definitie zo dat je op die plekken mag bouwen. Het kunnen immers illegale bouwwerken geweest zijn. 

een huis in spanje kopen met een aankoopmakelaar

Nadat alles gecheckt is, ga je over tot het daadwerkelijk kopen van je droomhuis. Het verkoopcontract ‘escritura de compraventa’ teken je bij de notaris. Nu betaal jij (of je hypotheekverstrekker) de volledige koopprijs. 

Wat zijn de kosten in Spanje?

In Spanje zijn de meeste kosten zijn voor rekening van de koper. Ook moet je er rekening mee houden dat er grote verschillen kunnen zijn tussen de autonome regio´s. De kosten in Andalusië liggen bijvoorbeeld een stuk lager dan in Catalonië. In de regel kun je ervan uitgaan dat de kosten koper ergens tussen de 8% en 14% liggen. Deze kosten bestaan uit de het volgende:

  • Overdrachtsbelasting voor bestaande bebouwing schommelt tussen de 6% en 9%;
  • Als het om nieuwe woningen gaat betaal je BTW van 10%;
  • De notaris, het kadaster en de eigendomsbelasting zijn samen goed voor 1% tot 3%;
  • Voor de overige juridische kosten moet je nog zo een 1% tot 2% rekenen.

Het is niet wettelijk verplicht om de verkoop te ondertekenen bij een notaris. Maar, om toekomstige problemen te voorkomen wordt het wel ten zeerste aangeraden. Het is een bezuiniging die je later veel geld kan kosten. Overigens eisen veel hypotheekverstrekkers wel dat het koopcontract bij een notari getekend wordt. 

Duidelijkheid met de aankoopmakelaar

In Spanje is de koper verantwoordelijk voor de registratie van de woning. Ook is het de verantwoordelijkheid van de koper om alle belastingen op tijd te betalen. In Spanje is niet altijd even duidelijk hoe en waar je dat moet doen. Hulp van een erkende makelaar scheelt, jou dus tijd om het uit te zoeken, en voorkomt eventuele boetes.